undefined

A játékról

A paintball sport, melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. A fegyvereket nem puskának hívják, kerülendő a játék durvaságát sugalló nevet, hanem a nevük marker, ami angolul annyit jelet: megjelölő.

 

Játékmódok

Alapjáték

A két csapat a paintball pálya két ellenkező pontján a saját várában áll fel, majd a játékvezető jelzésére elindulnak, hogy megpróbálják kilőni az ellenfél játékosait. A győztes az a csapat lesz, amely az ellenség valamennyi játékosát megsemmisíti.

Zászlórablás

Két zászlóval: A győzelem azé a csapaté, amely előbb megszerzi az ellenfél bázisáról annak zászlaját, majd visszahozza a saját bázisára. A zászlót láthatóan kell vinni, át lehet adni élő játékosnak, védekezésre viszont nem használható. Ha a zászlót vivő játékost lelövik, a zászlót ott helyben a földre teszi, és folyik tovább a harc.


Egy zászlóval: az előzőnek egy könnyített változata, középen egy zászló van, és azt kell a saját, vagy az ellenfél bázisára juttatni. A zászlót láthatóan kell vinni, át lehet adni élő játékosnak, védekezésre viszont nem használható. Ha a zászlót vivő játékost lelövik, a zászlót a földre leteszi, a csapattársak onnan vihetik tovább.

Lőszerszerzés:


A pálya közepén található fedezékben elhelyezett ládát el kell hozni a saját várba.

 A játékot kétféle módon lehet játszani:

  • Üres ládával
  • Teli ládával - A ládába minden játékos a sajátjából belerak 10db lőszert és azé a csapaté lesz aki ezt vissza tudja vinni a várába.

Börtönfutam: 

a lelőtt játékosoknak középső fedezékbe – börtönbe - kell menniük, és csak akkor szabadulnak, ha az egyik csapattársuk megérinti a börtön kapuját. Ekkor a saját játékosok a börtönből kiszabadulnak, folytathatják a játékot.

Várostrom

Az egyik csapat bevonul  a várba, a másik csapat a pálya tetszőleges pontjain helyezkedik el.

A játékvezető jelzésére megindul az ostrom, melynek célja a vár elfoglalása, vagy valamennyi  ostromló kilövése.

Természetesen ezeken kívül rengeteg játéktípus létezik még. Ha van egyedi elképzelésetek, csak rajtatok múlik, mit játszotok.

 

Egy játék 5-10 percig tart, attól függően, hogy mit játszotok. Ezután kis szünet következik, amikor mindenki megtisztíthatja magát a rárakódott "anyagoktól". A szünetekben mindenki a felszerelést ellenőrzi és tisztítja, ha szükséges golyót vételez vagy palackot töltet.